Dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Prinášame pár postrehov, ktoré môžu pomôcť tým, ktorí za vytúženým oddychom ešte len odcestujú a pár vysvetlení nedostatku peňazí tým, ktorí sa už vrátili.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Úspory namiesto dlhu
Dovolenku by ste mali zaplatiť z vybudovaných vlastných úspor. Ak úspory nemáte, určite sa pre ňu nezadlžujte. V prípade finančných suchôt sa dovolenkové spomienky len veľmi ťažko speňažia (na rozdiel od kúpy televízora alebo auta na splátky).

Dovolenka nie je, tak ako platby za energie či nájomné, povinná položka vo výdavkoch, preto z nej povinnú položku (splátka pôžičky) ani nerobte. Ak dnes na dovolenku nemáte, začnite radšej plánovať tú budúcu. Dá sa to odkladaním 5-10 % z príjmu. O rok budete mať vytvorené úspory a možno to bude aj na dovolenku podľa vašich predstáv.

Cestovné poistenie je dobrá vec
Pred odchodom na dovolenku sa poistite. Pri cestovnom poistení sa zamerajte predovšetkým na limity liečebných nákladov a zodpovednosť za vzniknuté škody. Ideálne je mať liečebné náklady bez obmedzenia. Výnimočné prípady, ktoré hradili slovenské poisťovne a pre ktoré je dobré mať cestovné poistenie, presahujú 100 000 eur.

Ceny cestovného poistenia pre štvorčlennú rodinu sa pohybujú od 40 do 60 eur, pričom niektoré poisťovne pýtajú za komplexné poistenie menej peňazí, ako konkurenčné za krytie vybraných rizík. Taktiež si nechajte vypracovať ponuku na celoročné poistenie, ktoré býva výhodnejšie než opakovaná kúpa a navyše máte pokryté aj neplánované výjazdy mimo Slovenska.

Na dovolenke si pri výbere atrakcií uvedomte, či sú v poistení zahrnuté napríklad rizikové alebo „len“ rekreačné športy.
 

Pavel Skriniar (11)
Pri výbere hotovosti, bez ohľadu na menu, uprednostnite bankové bankomaty.

Kontakty sú dôležité
Zapíšte si telefónne čísla na asistenčnú službu poisťovne, ktoré sú veľmi osožné ako nápoveda v prípade poistnej udalosti. Pomôžu s orientáciou k najbližšiemu lekárovi, oznámia nemocnici váš príchod, ale povedia aj správny postup pri nehode. Nezabudnite si uložiť číslo na infolinku vašej banky spolu s rýchlou voľbou na blokáciu platobnej karty.

Platobná karta
Platobná karta je síce už štandard, no vždy je lepšie mať karty oboch svetových značiek. Pri platení uprednostnite práve karty, aby ste nemuseli nosiť so sebou priveľa hotovosti (resp. telefóny, hodinky, prstene a podobne).

Pri platbách v inej mene spozornite pri otázke voľby meny. Plaťte v lokálnej mene, pretože pri prepočte vystaveného účtu na eurá sa vám celková platba zvýši o poplatky za konverziu.

Pri výbere hotovosti, bez ohľadu na menu, uprednostnite bankové bankomaty pred komerčnými. Dôvodom sú predovšetkým skryté poplatky. Pri bankových bankomatoch voľte, samozrejme, radšej tie, ktoré sú z rovnakej bankovej skupiny, ako vaša banka. Dôvodom sú opäť poplatky.

Na otázku, či mať kreditku či debetku, je jednoznačná odpoveď: kombinácia je vždy výhodnejšia. Kreditka je u obchodníkov obľúbenejšia, debetka je zase pre držiteľa lacnejšia a pre používanie z pohľadu finančnej disciplíny je pre neho aj bezpečnejšia. Pri debetke si nastavte vhodné denné limity a v prípade straty karty ich čo najrýchlejšie znížte na nulu (pred odchodom si vyskúšajte postup úprav limitov). Samozrejme, stratu karty obratom nahláste banke (číslo máte uložené v telefóne).
 

Máte napriek tomu otázky?

Obráťte sa na našich skúsených odborníkov

Vyberte si vášho osobného sprostredkovateľa. Využite stabilitu a know-how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre váš finančne nezávislý život podľa vlastných predstáv.

Navštívte jednu z našich pobočiek

Ste pánom svojho času a podľa toho sa riadite? Naši sprostredkovatelia sa Vám plne prispôsobia. Ak však máte radšej osobnú návštevu pobočky, máme ich po celom Slovensku. Vyberte si tú, ktorá je k vám najbližšie.

Muž vysvetľuje klientke, prečo je lepšie zobrať si finančný produkt od licencovaného poskytovateľa.

Tlačové správy

Banková pôžička výhodnejšia ako od suseda?

Vraví sa, že najlepším spôsobom, ako sa s niekým pohádať, je požičať mu peniaze. Dôvodom budúcich sporov je neraz ústna dohoda, ktorú si každá zo strán vyloží inak. Aj písomná dohoda môže vyvolať spory, ak nespĺňa zákonom predpísaný obsah, resp. nie sú overené podpisy. A to ešte nie je reč o pôžičkách od neznámych či o tých, ktoré sú uzatvárané v tiesni.

Čítať ďalej
2024-08-14-treba-sa-bat-investovania-do-akcii-TIT-opt

Tlačové správy

Treba sa báť akciových investícií?

Investovanie je nebezpečné pre toho, kto má predsudky či mylné informácie. Takýto človek má očakávania, ktoré mu investícia nemôže splniť. Zodpovedný výber však môže zamedziť sklamaniu z výsledku.

Čítať ďalej
Ľaváci by pri podpise zmluvy o životnom poistení mali priznať svoju dominantnú ruku.

Tlačové správy

Prečo by ste sa pri podpise životného poistenia mali priznať, že ste ľavák?

Aj obyčajné veci ako stavbársky meter, otvárač konzerv či numerická klávesnica môžu pre ľavákov predstavovať problém. Bežné veci sú totiž vytvorené pre väčšinu, teda pre pravákov. Finančné produkty, síce neberú ohľad na to, či ste ľavák alebo pravák, ale pri poistení je to dôležitý údaj.

Čítať ďalej
Povinné zmluvné  poistenie sa väčšiny kolobežiek netýka.

Tlačové správy

Bude nové PZP všeliekom na škody spôsobené kolobežkármi?

Od 1. augusta majú majitelia vybraných malých vozidiel s elektrickým pohonom povinnosť uzatvoriť si povinné zmluvné poistenie. Mnohých elektrobicyklov či elektrokolobežiek sa to však vôbec netýka.

Čítať ďalej
Detský účet pomôže s finančnou gramotnosťou.

Tlačové správy

Detský účet pomôže s finančným vzdelávaním

To najlepšie, čo môžete pre svoje deti urobiť v oblasti finančnej gramotnosti, je otvoriť im v banke účet. Účty pre potomkov štandardne nie sú spoplatnené, takže sa nemusíte obávať ďalších výdavkov. Čo vás poteší, je väčšia kontrola nad výdavkami dieťaťa.

Čítať ďalej
Žena už vie, ako bezpečne investovať.

Tlačové správy

Zopár rád, ako skutočne bezpečne investovať

Investícia má mať svoj dôvod a potrebuje zapadnúť do finančného plánu. Ten má zase riešiť súčasnú situáciu i ciele v krátko-, stredno- a aj dlhodobom horizonte. Investovanie je iba jedným z nástrojov, ktoré majú pomôcť dosiahnuť tieto ciele a žiť finančne nezvislí život podľa vlastných predstáv. Logicky tak nemôže existovať univerzálna investícia, ktorá bude vyhovovať každému.

Čítať ďalej