Od 1. augusta majú majitelia vybraných malých vozidiel s elektrickým pohonom povinnosť uzatvoriť si povinné zmluvné poistenie. Mnohých elektrobicyklov či elektrokolobežiek sa to však vôbec netýka.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Hoci od 1. augusta platí, že majitelia malých vozidiel s elektrickým pohonom majú povinnosť uzatvoriť si PZP, väčšiny sa táto povinnosť netýka. Je to preto, že nová legislatíva sa vzťahuje iba na tie e-bicykle, e-kolobežky, golfové vozíky, troj- či štvorkolky, ktorých maximálna konštrukčná rýchlosť je vyššia ako 25 km/hod., alebo ktoré majú viac ako 25 kg a zároveň dosahujú rýchlosť viac ako 14 km/hod. Väčšina elektrobicyklov a elektrokolobežiek má však od výrobcu zvyčajne obmedzenú rýchlosť do 25 km/h, takže sa na ne povinnosť PZP nevzťahuje. A ak ste si teda mysleli, že budú povinne poistené aspoň tie, ktoré si ľudia môžu požičať vo väčšine slovenských miest, ste na omyle, ani na tieto sa nová zákonná povinnosť nevzťahuje.

Ak však vaše elektrické vozidlo predsa len spĺňa vyššie uvedené parametre oplatí sa uzatvoriť si PZP ešte dnes. Novela zákona totiž zvýšila aj pokuty za jazdu bez PZP a to na 50 až 5 000 eur. Pritom poistenie malých vozidiel s elektrickým pohonom stojí len 20 či 40 eur ročne.

2024-8-8-erika-sabikova-1
Novela cestného zákona priniesla pre motoristov aj tri pozitívne zmeny.

Novela cestného zákona však priniesla pre motoristov aj tri pozitívne zmeny. Prvou je zvýšenie limitov poistného plnenia, teda pri škode na zdraví sa limit zvýšil z 5,24 mil. eur na 6,45 mil. eur a pri škodách na majetku z 1,05 mil. eur na 1,3 mil. eur. Ak už poistenie uzatvorené máte, nemusíte poisťovňu o zvýšenie žiadať, urobí to automaticky.

V druhom prípade schválené zmeny vychádzajú v ústrety občanom pri regresných nárokoch poisťovní. Pre poistených síce platí povinnosť nahlásiť poisťovni vznik škodovej udalosti do 15 dní po jej vzniku, ak vznikla táto škoda na území Slovenka, resp. do 30 dní, ak vznikla takáto škoda v zahraničí. Avšak ak si túto povinnosť nesplníte, poisťovňa bude môcť krátiť vyplatené poistné maximálne do výšky 50 percent. Dokonca v prípade, že poistnú udalosť nahlásite do dodatočného termínu 15 dní, poisťovňa bude môcť uplatniť regres maximálne vo výške 30 percent.

Treťou výhodou je zjednodušenie presunu informácií medzi poisťovňami v rámci Európy, a to vďaka jednotnému dokladu o bezškodovom priebehu poistenia. Znamená to, že ak ste mali doteraz na Slovensku bezškodový priebeh a chcete si v Česku či inej krajine EÚ uzatvoriť PZP môžete vďaka tomuto potvrdeniu získať miestnu zľavu z ceny PZP.

Ak sa chcete poradiť ohľadom uzatvorenia PZP, kontaktujte skúseného finančného sprostredkovateľa. Ten zhodnotí situáciu a navrhne také riešenie, ktoré vám pomôže žiť finančne nezávislý život podľa vlastných predstáv.

Máte napriek tomu otázky?

Obráťte sa na našich skúsených odborníkov

Vyberte si vášho osobného sprostredkovateľa. Využite stabilitu a know-how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre váš finančne nezávislý život podľa vlastných predstáv.

Navštívte jednu z našich pobočiek

Ste pánom svojho času a podľa toho sa riadite? Naši sprostredkovatelia sa Vám plne prispôsobia. Ak však máte radšej osobnú návštevu pobočky, máme ich po celom Slovensku. Vyberte si tú, ktorá je k vám najbližšie.

Ako nahlásiť poistnú udalosť po dažďoch, povodniach a silnom vetre

Tlačové správy

Ako nahlásiť poistnú udalosť po výdatných dažďoch, povodniach a silnom vetre

Výdatné dažde a silný vietor spôsobili mnohým obyvateľom škody na majetku, domácnostiach, či autách. Ak máte tiež poškodený majetok, pozrite si návod, ako nahlásiť poistnú udalosť.

Čítať ďalej
Nájdite odpovede na svoje otázky o hypotéke.

Tlačové správy

Najčastejšie otázky pri riešení prvého bývania

Chcete si zobrať hypotekárny úver na prvé bývanie? Máte však viac otázok ako odpovedí? Ladislav Smoroň, Oblastný riaditeľ Swiss Life Select Slovensko pripravil odpovede na najčastejšie o úveroch na bývanie.

Čítať ďalej
Muž vysvetľuje klientke, prečo je lepšie zobrať si finančný produkt od licencovaného poskytovateľa.

Tlačové správy

Banková pôžička výhodnejšia ako od suseda?

Vraví sa, že najlepším spôsobom, ako sa s niekým pohádať, je požičať mu peniaze. Dôvodom budúcich sporov je neraz ústna dohoda, ktorú si každá zo strán vyloží inak. Aj písomná dohoda môže vyvolať spory, ak nespĺňa zákonom predpísaný obsah, resp. nie sú overené podpisy. A to ešte nie je reč o pôžičkách od neznámych či o tých, ktoré sú uzatvárané v tiesni.

Čítať ďalej
2024-08-14-treba-sa-bat-investovania-do-akcii-TIT-opt

Tlačové správy

Treba sa báť akciových investícií?

Investovanie je nebezpečné pre toho, kto má predsudky či mylné informácie. Takýto človek má očakávania, ktoré mu investícia nemôže splniť. Zodpovedný výber však môže zamedziť sklamaniu z výsledku.

Čítať ďalej
Ľaváci by pri podpise zmluvy o životnom poistení mali priznať svoju dominantnú ruku.

Tlačové správy

Prečo by ste sa pri podpise životného poistenia mali priznať, že ste ľavák?

Aj obyčajné veci ako stavbársky meter, otvárač konzerv či numerická klávesnica môžu pre ľavákov predstavovať problém. Bežné veci sú totiž vytvorené pre väčšinu, teda pre pravákov. Finančné produkty, síce neberú ohľad na to, či ste ľavák alebo pravák, ale pri poistení je to dôležitý údaj.

Čítať ďalej
Detský účet pomôže s finančnou gramotnosťou.

Tlačové správy

Detský účet pomôže s finančným vzdelávaním

To najlepšie, čo môžete pre svoje deti urobiť v oblasti finančnej gramotnosti, je otvoriť im v banke účet. Účty pre potomkov štandardne nie sú spoplatnené, takže sa nemusíte obávať ďalších výdavkov. Čo vás poteší, je väčšia kontrola nad výdavkami dieťaťa.

Čítať ďalej