Vraví sa, že najlepším spôsobom, ako sa s niekým pohádať, je požičať mu peniaze. Dôvodom budúcich sporov je neraz ústna dohoda, ktorú si každá zo strán vyloží inak. Aj písomná dohoda môže vyvolať spory, ak nespĺňa zákonom predpísaný obsah, resp. nie sú overené podpisy. A to ešte nie je reč o pôžičkách od neznámych či o tých, ktoré sú uzatvárané v tiesni.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Aj keď je regulácia zdrojom množstva papierov, ktoré treba podpísať, v konečnom dôsledku chráni klienta. V prvom rade poznáte cenu, za ktorú si požičiavate. Viete ju tak porovnať s alternatívnymi ponukami. Vďaka legislatíve je napríklad výška nákladov na pôžičku obmedzená na dvojnásobok trhového priemeru. Taktiež je vďaka regulácii možné odstúpiť od zmluvy do dvoch týždňov, ak až po podpise zmluvy zistíte, že ju vlastne nepotrebujete, alebo si viete zabezpečiť financie výhodnejšie.

Výhodou z pohľadu klienta je povinnosť licencovaných subjektov dodržiavať legislatívu. Preto je možné napríklad podať reklamáciu, obrátiť sa na ombudsmana relevantnej asociácie, adresovať podnet na Národnú banku Slovenska a aj na základe ich vyjadrení podať žalobu na súd.

Čítajte viac >>> Bude nové PZP všeliekom na škody spôsobené kolobežkármi?

Možnosť obrátiť sa s problémom na vyššie autority sa aj využíva, aj keď nie vždy ide o oprávnené sťažnosti. Bežným nedostatkom sťažnosti je slabé povedomie o tom, čo je obsahom zmluvy.
 

Pavel Skriniar (10)
Pri licencovaných spoločnostiach je riziko podvodov nižšie a to práve kvôli procesu licencovania.

Nemusí ísť pritom iba o úverovú zmluvu. Pri investíciách je ochranou klienta informácia, kam budú smerovať jeho úspory, aké je s nimi spojené riziko a dohľad nad dodržiavaním týchto zámerov. Zároveň pri investíciách je povinnosťou poskytovateľa otestovať klienta, či mu bude investícia po stránke rizika, výnosnosti a likvidity vyhovovať.

Stopercentné garancie však neexistujú. Pri licencovaných spoločnostiach je však riziko podvodov nižšie a to kvôli procesu licencovania. Legislatíva zároveň umožňuje klientom kedykoľvek sa obrátiť na nadriadené orgány, políciu či súd.

Hoci ochrana spotrebiteľa finančných služieb je klientom dostupná pri všetkých finančných produktoch, ktoré si zakúpia od poskytovateľov dohliadaných Národnou bankou Slovenska, nie je to automaticky záruka vhodnosti a výhodnosti ponúkaných produktov. Finančné produkty sú vhodné iba v prípade, že spĺňajú svoju úlohu vo finančnom pláne človeka, ktorý mu pomôže žiť finančne nezávislý život podľa vlastných predstáv. Výhodnosť konkrétneho riešenia je žiaľ známa až v prípade potreby vybrať z neho peniaze.

 

Máte napriek tomu otázky?

Obráťte sa na našich skúsených odborníkov

Vyberte si vášho osobného sprostredkovateľa. Využite stabilitu a know-how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre váš finančne nezávislý život podľa vlastných predstáv.

Navštívte jednu z našich pobočiek

Ste pánom svojho času a podľa toho sa riadite? Naši sprostredkovatelia sa Vám plne prispôsobia. Ak však máte radšej osobnú návštevu pobočky, máme ich po celom Slovensku. Vyberte si tú, ktorá je k vám najbližšie.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Ako nahlásiť poistnú udalosť po dažďoch, povodniach a silnom vetre

Tlačové správy

Ako nahlásiť poistnú udalosť po výdatných dažďoch, povodniach a silnom vetre

Výdatné dažde a silný vietor spôsobili mnohým obyvateľom škody na majetku, domácnostiach, či autách. Ak máte tiež poškodený majetok, pozrite si návod, ako nahlásiť poistnú udalosť.

Čítať ďalej
Nájdite odpovede na svoje otázky o hypotéke.

Tlačové správy

Najčastejšie otázky pri riešení prvého bývania

Chcete si zobrať hypotekárny úver na prvé bývanie? Máte však viac otázok ako odpovedí? Ladislav Smoroň, Oblastný riaditeľ Swiss Life Select Slovensko pripravil odpovede na najčastejšie o úveroch na bývanie.

Čítať ďalej
2024-08-14-treba-sa-bat-investovania-do-akcii-TIT-opt

Tlačové správy

Treba sa báť akciových investícií?

Investovanie je nebezpečné pre toho, kto má predsudky či mylné informácie. Takýto človek má očakávania, ktoré mu investícia nemôže splniť. Zodpovedný výber však môže zamedziť sklamaniu z výsledku.

Čítať ďalej
Ľaváci by pri podpise zmluvy o životnom poistení mali priznať svoju dominantnú ruku.

Tlačové správy

Prečo by ste sa pri podpise životného poistenia mali priznať, že ste ľavák?

Aj obyčajné veci ako stavbársky meter, otvárač konzerv či numerická klávesnica môžu pre ľavákov predstavovať problém. Bežné veci sú totiž vytvorené pre väčšinu, teda pre pravákov. Finančné produkty, síce neberú ohľad na to, či ste ľavák alebo pravák, ale pri poistení je to dôležitý údaj.

Čítať ďalej
Povinné zmluvné  poistenie sa väčšiny kolobežiek netýka.

Tlačové správy

Bude nové PZP všeliekom na škody spôsobené kolobežkármi?

Od 1. augusta majú majitelia vybraných malých vozidiel s elektrickým pohonom povinnosť uzatvoriť si povinné zmluvné poistenie. Mnohých elektrobicyklov či elektrokolobežiek sa to však vôbec netýka.

Čítať ďalej
Detský účet pomôže s finančnou gramotnosťou.

Tlačové správy

Detský účet pomôže s finančným vzdelávaním

To najlepšie, čo môžete pre svoje deti urobiť v oblasti finančnej gramotnosti, je otvoriť im v banke účet. Účty pre potomkov štandardne nie sú spoplatnené, takže sa nemusíte obávať ďalších výdavkov. Čo vás poteší, je väčšia kontrola nad výdavkami dieťaťa.

Čítať ďalej