To najlepšie, čo môžete pre svoje deti urobiť v oblasti finančnej gramotnosti, je otvoriť im v banke účet. Účty pre potomkov štandardne nie sú spoplatnené, takže sa nemusíte obávať ďalších výdavkov. Čo vás poteší, je väčšia kontrola nad výdavkami dieťaťa.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Výhodou účtu pre deti je finančné vzdelávanie na vlastnej koži. Ratolesti vidia výšku príjmu a jeho frekvenciu a zároveň aj výdavky a ich dôvod. Práve uvedomenie si smerovania výdavkov je základom správneho hospodárenia, teda finančnej gramotnosti. Tá im v budúcnosti pomôže žiť finančne nezávislý život podľa vlastných predstáv.

Deti majú účet otvorený väčšinou v tej istej banke ako ich rodičia. V minulosti to bolo z dôvodu rýchlosti prevodu peňazí (v rámci banky to bolo v sekundách, medzi bankami trval prevod tri dni). Dnes môžu byť dôvodom podmienky získania peňažných benefitov. Kampane sú síce časovo obmedzené, no zvyknú sa po určitom čase opakovať.

Pavel Škriniar, finančný analytik Swiss Life Select, vysvetľuje, prečo je dobré založiť deťom účet v banke.
Bonusy sa okrem podmienok líšia aj svojou výškou a termínom pripísania.

Prečo je dobré mať účet aj v mladom veku?

• Za účet sa neplatí. Skúsenosti tak nič nestoja.
  • Vidieť všetky príjmy a výdavky (tak dieťa ako i rodič). Dieťa si postupne bude uvedomovať potrebu hospodárenia s peniazmi.
  • Výdavky môžu mať nastavený limit (denný, týždenný, mesačný).
  • Súčasťou účtu je platobná karta (napr. od 6 alebo 8 rokov).
  • Peniaze sú chránené pred stratou (na karte sa dajú znížiť limity na nulu, prípadne sa dá zablokovať).
  • Súčasťou detského účtu môže byť aj sporiaci účet so zvýhodneným úročením.

Na otvorenie účtu stačí občiansky preukaz rodiča a rodný list dieťaťa. Netreba sa však orientovať výlučne podľa názvu účtu. Niektoré banky ponúkajú bezpoplatkové účty bez ohľadu na vek či študentský status a to bez ďalších, resp. pri minimálnych podmienkach.

Kampane sú zamerané na získanie nových klientov, existujúci alebo bývalí klienti nárok na bonusy nemajú. Taktiež je dobré uvedomiť si, že zvýhodnenia majú svoje časové obmedzenie a sú iba marketingovým lákadlom. Nespoliehajte sa na to, že výhody bude možné čerpať večne.

Banka Názov produktu Vekový limit Bonus pri splnení podmienok Platnosť kampane do Karta
ČSOB Detský účet Smart Start do 15 rokov 15 eur 31. 10. 2024 od 6 rokov
Študentský účet od 15 rokov
Fio Účet pre deti do 15 rokov     od 8 rokov
Účet pre študentov 15 - 18 rokov
mBank Detský účet do 15 rokov     od 8 rokov
Účet pre študentov 15 - 18 rokov
Prima banka Detský účet do 15 rokov     od 8 rokov
Študenstký účet 15 - 26 rokov 0,5 % z platieb (max. 1,90 eur/mes)
Slovenská sporiteľňa Space pre deti 6 - 14 rokov 40 eur 13. 9. 2024
Space pre študentov 15 - 26 rokov 30 eur za odporúčanie
Space pre mladých 15 - 26 rokov
Tatra banka Detský účet do 15 rokov     od 6 rokov
Študenstký účet 15 - 26 rokov 40 eur 24. 11. 2024
UniCredit Bank Detský účet do 15 rokov 20 eur 31. 8. 2024 od 8 rokov
VÚB banka Účet pre juniorov do 15 rokov 30 eur 31. 12. 2024 od 8 rokov
Študentský účet od 15 rokov 30 + 30 eur + možná výhra 300 eur 31. 12. 2024

Máte napriek tomu otázky?

Obráťte sa na našich skúsených odborníkov

Vyberte si vášho osobného sprostredkovateľa. Využite stabilitu a know-how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre váš finančne nezávislý život podľa vlastných predstáv.

Navštívte jednu z našich pobočiek

Ste pánom svojho času a podľa toho sa riadite? Naši sprostredkovatelia sa Vám plne prispôsobia. Ak však máte radšej osobnú návštevu pobočky, máme ich po celom Slovensku. Vyberte si tú, ktorá je k vám najbližšie.

Ako nahlásiť poistnú udalosť po dažďoch, povodniach a silnom vetre

Ako nahlásiť poistnú udalosť po výdatných dažďoch, povodniach a silnom vetre

Výdatné dažde a silný vietor spôsobili mnohým obyvateľom škody na majetku, domácnostiach, či autách. Ak máte tiež poškodený majetok, pozrite si návod, ako nahlásiť poistnú udalosť.

Nájdite odpovede na svoje otázky o hypotéke.

Najčastejšie otázky pri riešení prvého bývania

Chcete si zobrať hypotekárny úver na prvé bývanie? Máte však viac otázok ako odpovedí? Ladislav Smoroň, Oblastný riaditeľ Swiss Life Select Slovensko pripravil odpovede na najčastejšie o úveroch na bývanie.

Muž vysvetľuje klientke, prečo je lepšie zobrať si finančný produkt od licencovaného poskytovateľa.

Banková pôžička výhodnejšia ako od suseda?

Vraví sa, že najlepším spôsobom, ako sa s niekým pohádať, je požičať mu peniaze. Dôvodom budúcich sporov je neraz ústna dohoda, ktorú si každá zo strán vyloží inak. Aj písomná dohoda môže vyvolať spory, ak nespĺňa zákonom predpísaný obsah, resp. nie sú overené podpisy. A to ešte nie je reč o pôžičkách od neznámych či o tých, ktoré sú uzatvárané v tiesni.

2024-08-14-treba-sa-bat-investovania-do-akcii-TIT-opt

Treba sa báť akciových investícií?

Investovanie je nebezpečné pre toho, kto má predsudky či mylné informácie. Takýto človek má očakávania, ktoré mu investícia nemôže splniť. Zodpovedný výber však môže zamedziť sklamaniu z výsledku.

Ľaváci by pri podpise zmluvy o životnom poistení mali priznať svoju dominantnú ruku.

Prečo by ste sa pri podpise životného poistenia mali priznať, že ste ľavák?

Aj obyčajné veci ako stavbársky meter, otvárač konzerv či numerická klávesnica môžu pre ľavákov predstavovať problém. Bežné veci sú totiž vytvorené pre väčšinu, teda pre pravákov. Finančné produkty, síce neberú ohľad na to, či ste ľavák alebo pravák, ale pri poistení je to dôležitý údaj.

Povinné zmluvné  poistenie sa väčšiny kolobežiek netýka.

Bude nové PZP všeliekom na škody spôsobené kolobežkármi?

Od 1. augusta majú majitelia vybraných malých vozidiel s elektrickým pohonom povinnosť uzatvoriť si povinné zmluvné poistenie. Mnohých elektrobicyklov či elektrokolobežiek sa to však vôbec netýka.