Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Oživenie sa ani zďaleka nepribližuje k číslam spred dvoch rokov, no zmenu cítiť. „Ľudia si postupne zvykajú na vyššie úrokové sadzby a reálne je cítiť záujem o kúpu alebo výstavbu. Za prvých pár mesiacov sme vyriešili zhruba toľko prípadov ako za predchádzajúci rok,“ hovorí o hypotekárnej praxi Dušan Moskaľ, finančný sprostredkovateľ Swiss Life Select.

Témou roka je dilema medzi refinancovaním úveru a refixáciou so štátnou pomocou pri zvýšení splátky. Kým pri úveroch refinancovaných v týchto dňoch dlžník nárok na pomoc nemá, pri štátnej pomoci dlžník nevie, ako dlho sa bude v nezmenenej výške poskytovať. Klienti však najčastejšie riešia nové úvery a refinančné sú v ich úzadí.

Pri refinancovaní nemusí ísť iba o výlučný presun do inej banky pre nižší úrok, ale neraz ide aj o neakceptovanie výšky príjmu pri navýšení úveru.

Nové úrokové sadzby sú v porovnaní s úrovňou spred dvoch rokov na násobne vyššej úrovni, no katastrofické scenáre sa neplnia. „Každý relevantný analytik sa vyjadroval, že žiaden armagedon nehrozí. Realita je taká, že neevidujem ani jedného klienta vyslovene s problémom splácať svoju hypotéku po náraste splátky po refixe,“ upozorňuje Ivan Šujan, finančný sprostredkovateľ Swiss Life Select. Tí, ktorí využili istotu nemennosti sadzby pod 1 % na desať rokov, sú dnes víťazi. „Robili sme na to kampaň a kto využil príležitosť, ten sa dnes teší,“ pokračuje Dušan Moskaľ. Pre fixácie končiace počas minulého roka alebo v priebehu tohto polroka bolo možné predschváliť refinančné úvery v predstihu 12 mesiacov s lepšou sadzbou. „Ponuka pri výročí bola väčšinou vyššia ako mali klienti predschválené. Vtedy sme proces iba dotiahli,“ uvádza Dušan Moskaľ.

Pred dvomi rokmi sa to refinančnými úvermi len tak hemžilo. Banky sa v individuálnych prípadoch predháňali v ponukách úrokov nižších, než oficiálne komunikovaných. Dnes niektoré ani po individuálnom vyjednávaní nevedia ponúknuť tu najnižšiu úrokovú sadzbu na trhu. Neplatí to však pri bankách s výrazne vyššími sadzbami, než je bežné na trhu. „Pri refinancovaní nemusí ísť iba o výlučný presun do inej banky pre nižší úrok, ale neraz ide aj o neakceptovanie výšky príjmu pri navýšení úveru,“ spresňuje Ivan Šujan. S refinancovaním sa však dá stretnúť skôr pri klientoch s vyšším príjmom a vyšších úveroch, keď nespĺňajú podmienky na získanie štátnej pomoci.

Súčasné sadzby hypoték sú vo všeobecnosti najvyššie pri ročnej a desaťročnej fixácii. Pri porovnaní individuálnych ponúk bánk sú, naopak, najnižšie pri troj- a štvorročnej fixácii. Otázka voľby fixácie je i naďalej aktuálna. „Je to veľmi individuálne a prípad od prípadu. Dnes preferujem trojročnú, maximálne päťročnú fixáciu,“ tvrdí Ivan Šujan. S odporúčaním súhlasí aj Dušan Moskaľ, pričom dodáva praktickú skúsenosť: „Banky dokážu aj mimo obdobia fixácie na požiadavku klienta upraviť výšku úroku, resp. zmeniť fixáciu, ak sadzby na trhu poklesnú.“

Máte napriek tomu otázky?

Obráťte sa na našich skúsených odborníkov

Vyberte si vášho osobného sprostredkovateľa. Využite stabilitu a know-how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre váš finančne nezávislý život podľa vlastných predstáv.

Navštívte jednu z našich pobočiek

Ste pánom svojho času a podľa toho sa riadite? Naši sprostredkovatelia sa Vám plne prispôsobia. Ak však máte radšej osobnú návštevu pobočky, máme ich po celom Slovensku. Vyberte si tú, ktorá je k vám najbližšie.

Aj z termínovaného účtu môžete peniaze vybrať skôr.

Aj z termínovaného účtu môžete vybrať peniaze skôr. V ktorej banke je to najvýhodnejšie

Termínované účty sú po dlhšom čase opäť v obľube. Je to pre zvýšené úroky, ktoré presiahli 3 % ročne. Klienti bánk majú takto úročenú viac ako 1 mld. eur. Pritom na viac ako ročnej viazanosti majú uložených v porovnaní s tým iba zanedbateľných 67 miliónov eur. Dlhá viazanosť pritom neznamená, že sa človek k peniazom nedostane. Je tam, ako inak, jedno „ale“.

Študenti môžu za otvorenie účtu v banke dostať odmenu.

Študenti, čas na finančnú odmenu sa kráti

Ste študent a ešte nemáte vlastný účet v banke? Práve teraz je ten čas, keď môžete využiť bankové kampane. Viaceré banky totiž študentov pri otvorení účtu finančne podporia.

Ako nahlásiť poistnú udalosť po dažďoch, povodniach a silnom vetre

Ako nahlásiť poistnú udalosť po výdatných dažďoch, povodniach a silnom vetre

Výdatné dažde a silný vietor spôsobili mnohým obyvateľom škody na majetku, domácnostiach, či autách. Ak máte tiež poškodený majetok, pozrite si návod, ako nahlásiť poistnú udalosť.

Nájdite odpovede na svoje otázky o hypotéke.

Najčastejšie otázky pri riešení prvého bývania

Chcete si zobrať hypotekárny úver na prvé bývanie? Máte však viac otázok ako odpovedí? Ladislav Smoroň, Oblastný riaditeľ Swiss Life Select Slovensko pripravil odpovede na najčastejšie o úveroch na bývanie.

Muž vysvetľuje klientke, prečo je lepšie zobrať si finančný produkt od licencovaného poskytovateľa.

Banková pôžička výhodnejšia ako od suseda?

Vraví sa, že najlepším spôsobom, ako sa s niekým pohádať, je požičať mu peniaze. Dôvodom budúcich sporov je neraz ústna dohoda, ktorú si každá zo strán vyloží inak. Aj písomná dohoda môže vyvolať spory, ak nespĺňa zákonom predpísaný obsah, resp. nie sú overené podpisy. A to ešte nie je reč o pôžičkách od neznámych či o tých, ktoré sú uzatvárané v tiesni.

2024-08-14-treba-sa-bat-investovania-do-akcii-TIT-opt

Treba sa báť akciových investícií?

Investovanie je nebezpečné pre toho, kto má predsudky či mylné informácie. Takýto človek má očakávania, ktoré mu investícia nemôže splniť. Zodpovedný výber však môže zamedziť sklamaniu z výsledku.