Zníženie sadzieb ECB zatiaľ pokles sadzieb úverov na bývanie neprinieslo. K poslednej úprave hypotekárnych úrokov došlo v prvý júnový deň. Kým v tomto roku menilo sadzby už šesť bánk a jedna koncom minulého roku, jedna banka nemenila sadzby už viac než rok.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Aktuálne sadzby sa nachádzajú v rozpätí od 4,0 % do 6,75 % podľa dĺžky fixácie a miery zabezpečenia. Najnižšie sadzby sú pri 3, 4 a 5 ročnej fixácii jednej banky. Všeobecne sú 3-ročné fixy na úrovni 4,59 %, 5-ročné fixácie sa predávajú za 4,69 %. Oplatí sa viazať na 3, 5 alebo iný počet rokov? Výhodnosť súvisí s úrokovou sadzbou, ktorá bude po skončení viazanosti.

Pokles úrokových sadzieb hypoték by mohol prísť až v budúcom roku, resp. v roku 2026, no malo by ísť iba o desatiny percenta. Významnejší pokles by mohol prísť po troch až piatich rokoch.

Pod významnejším treba rozumieť pokles pod 4 %. Dovtedy sa totiž v dostupnosti hypoték pre opatrenia NBS nič nezmení. Banky testujú schopnosť dlžníka splácať úver pri zvýšených sadzbách. Sadzbu zvyšujú o 1, resp. 2 percentuálne body, no pri prekročení sadzby 6 % ju už nezvyšujú. V súčasnosti sú tak žiadatelia testovaní na 6 % bez ohľadu na to, či majú od banky úrok 4 %, 4,69 % alebo 5,59 %.
 

Porovnanie úrokových sadzieb podľa jednotlivých fixácii

Dĺžka fixácie Minimálny úrok Maximálny úrok
1  rok 4,59 % 6,45 %
2 roky 4,59 % 4,59 %
3 roky 4,00 % 6,15 %
4 roky 4,20 % 4,59 %
5 rokov 4,30 % 6,15 %
6 rokov 4,69 % 4,69 %
7 rokov 4,59 % 5,49 %
Zdroj: Swiss Life Select podľa údajov jednotlivých bánk

Ako sa dnes rozhodnúť, ak by naozaj došlo poklesu sadzieb na 3-4 % v roku 2027? Dilema voľby fixácia odpadá, pretože dlhšie fixácie majú vyššie sadzby. Kto verí v pokles sadzieb, mal by voliť kratšie fixácie. Problém pre dlžníka by vznikol v prípade, že by prognóza poklesu nevyšla.

Problémom kupujúcich je opatrenie NBS, ktoré im limituje výšku dostupnej hypotéky. Zvýšiť horný limit je možné pri úprave fixácií. S čistým príjmom žiadateľov vo výške 2500 eur je pri 3-ročnej fixácii úverový rámec 20-ročnej hypotéky 177 000 eur, no pri fixácii do konca splatnosti až 188 tisíc eur. Komu teda ide o výšku úveru, mal by sa pri porovnávaní ponúk zaujímať aj o dlhé fixácie.
 

Pavel Škriniar vysvetľuje, aký vplyv môže mať zníženie úrokov ECB na znižovanie sadzib na Slovensku.
Ak je pre niekoho vytúžená nehnuteľnosť drahá a čaká na zníženie sadzieb, aby si ju mohol dovoliť kúpiť, tak práve pre zníženie sadzieb sa môže jej cena zvýšiť a jej financovanie ostane rovnako nedostupné.

Večná dilema, či si vziať na bývanie hypotéku alebo s ňou ešte počkať, má vždy jednoznačnú odpoveď. Neoplatí sa čakať. Hypotéka je nástroj k vlastnému bývaniu a bývanie je jednou zo základných ľudských potrieb. Práve zabezpečenie bývania umožňuje dosahovať ďalšie životné ciele. Ak je pre niekoho vytúžená nehnuteľnosť drahá a čaká na zníženie sadzieb, aby si ju mohol dovoliť kúpiť, tak práve pre zníženie sadzieb sa môže jej cena zvýšiť a jej financovanie ostane rovnako nedostupné.

Ceny slovenských nehnuteľností budú v najbližších mesiacoch skôr stagnovať než mať jednoznačný smer. Samozrejme, individuálne nehnuteľnosti sa budú zo všeobecného trendu vymykať.

Pre aktuálne možnosti financovania bývanie je namieste konzultácia s finančným sprostredkovateľom s licenciou v sektore úverov od Národnej banky Slovenska. Porovnanie dostupných riešení financovania vám sprehľadní ponuky a uvidíte, ako sa dopracujete k bývaniu podľa vlastných predstáv.
 

Máte napriek tomu otázky?

Obráťte sa na našich skúsených odborníkov

Vyberte si vášho osobného sprostredkovateľa. Využite stabilitu a know-how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre váš finančne nezávislý život podľa vlastných predstáv.

Navštívte jednu z našich pobočiek

Ste pánom svojho času a podľa toho sa riadite? Naši sprostredkovatelia sa Vám plne prispôsobia. Ak však máte radšej osobnú návštevu pobočky, máme ich po celom Slovensku. Vyberte si tú, ktorá je k vám najbližšie.

Aj z termínovaného účtu môžete peniaze vybrať skôr.

Tlačové správy

Aj z termínovaného účtu môžete vybrať peniaze skôr. V ktorej banke je to najvýhodnejšie

Termínované účty sú po dlhšom čase opäť v obľube. Je to pre zvýšené úroky, ktoré presiahli 3 % ročne. Klienti bánk majú takto úročenú viac ako 1 mld. eur. Pritom na viac ako ročnej viazanosti majú uložených v porovnaní s tým iba zanedbateľných 67 miliónov eur. Dlhá viazanosť pritom neznamená, že sa človek k peniazom nedostane. Je tam, ako inak, jedno „ale“.

Čítať ďalej
Študenti môžu za otvorenie účtu v banke dostať odmenu.

Tlačové správy

Študenti, čas na finančnú odmenu sa kráti

Ste študent a ešte nemáte vlastný účet v banke? Práve teraz je ten čas, keď môžete využiť bankové kampane. Viaceré banky totiž študentov pri otvorení účtu finančne podporia.

Čítať ďalej
Ako nahlásiť poistnú udalosť po dažďoch, povodniach a silnom vetre

Tlačové správy

Ako nahlásiť poistnú udalosť po výdatných dažďoch, povodniach a silnom vetre

Výdatné dažde a silný vietor spôsobili mnohým obyvateľom škody na majetku, domácnostiach, či autách. Ak máte tiež poškodený majetok, pozrite si návod, ako nahlásiť poistnú udalosť.

Čítať ďalej
Nájdite odpovede na svoje otázky o hypotéke.

Tlačové správy

Najčastejšie otázky pri riešení prvého bývania

Chcete si zobrať hypotekárny úver na prvé bývanie? Máte však viac otázok ako odpovedí? Ladislav Smoroň, Oblastný riaditeľ Swiss Life Select Slovensko pripravil odpovede na najčastejšie o úveroch na bývanie.

Čítať ďalej
Muž vysvetľuje klientke, prečo je lepšie zobrať si finančný produkt od licencovaného poskytovateľa.

Tlačové správy

Banková pôžička výhodnejšia ako od suseda?

Vraví sa, že najlepším spôsobom, ako sa s niekým pohádať, je požičať mu peniaze. Dôvodom budúcich sporov je neraz ústna dohoda, ktorú si každá zo strán vyloží inak. Aj písomná dohoda môže vyvolať spory, ak nespĺňa zákonom predpísaný obsah, resp. nie sú overené podpisy. A to ešte nie je reč o pôžičkách od neznámych či o tých, ktoré sú uzatvárané v tiesni.

Čítať ďalej
2024-08-14-treba-sa-bat-investovania-do-akcii-TIT-opt

Tlačové správy

Treba sa báť akciových investícií?

Investovanie je nebezpečné pre toho, kto má predsudky či mylné informácie. Takýto človek má očakávania, ktoré mu investícia nemôže splniť. Zodpovedný výber však môže zamedziť sklamaniu z výsledku.

Čítať ďalej